Angst loslaten

Pieker je regelmatig, of maak je jezelf voortdurend zorgen? Heb je bijvoorbeeld het gevoel niet goed genoeg te zijn? Vaak komen dergelijke gedachten voort uit een gevoel van angst. Angst is een hele vervelende emotie! Het houdt ons in een vicieuze cirkel, doordat het zelfbevestigend werkt. Op het moment dat we denken bang te zijn, zal dit het gevoel van angst voeden. Daar waar deze gedachte wellicht helemaal niet terecht is! Door angst te leren loslaten, zal je een energieker gevoel ervaren. Je slaapt beter, kunt je makkelijker concentreren en hebt weer zin in de dag. Angst leren loslaten helpt je daarbij om weer van jezelf te houden. Laten we samen naar je angst toegaan en dit aanpakken!

piekeren en angst
waar komt angst vandaan

Waar komt angst vandaan?

Om angst los te kunnen laten, is het belangrijk te begrijpen hoe deze emotie ontstaat. Angst komt voort uit een reactie op iets wat wij als een gevaar beschouwen. Dit kan bijvoorbeeld een harde klap zijn, maar ook een sociale situatie. Voordat we evalueren wat het gevaar precies inhoudt, komt ons lichaam in actie. Onze hersenen activeren een verdedigingsmechanisme om het gevaar te bestrijden. We zeggen ook wel dat de HPA-as (Hypothalamic Pituitary Adrenal-as) geactiveerd wordt. Een logische volgende stap is een evaluatie van het gevaar en het deactiveren van de verdediging. De HPA-as keert terug naar zijn ruststand. Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om deze laatste stap te zetten. Nu we weten waar angst vandaan komt, is het van belang voordat we angst leren loslaten de symptomen hiervan te herkennen.

Angst symptomen herkennen

Reeds beschreven we hoe angst het gevolg is van een stress respons op iets wat onze hersenen als potentieel gevaar beschouwen. Angst brengt verschillende symptomen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan een versnelde ademhaling, een snel pompend hart of een snelle hartslag in je pols. Ook gespannen spieren kunnen voortkomen uit een gevoel van angst. Vaak omschrijven we dit als een adrenalinekick in ons lijf. Ons lichaam is gemobiliseerd om te kunnen overleven! Pas wanneer het gevaar verdwenen is en de HPA-as terugkeert naar zijn ruststand, zullen deze symptomen afnemen. Er zijn echter ook symptomen die langer merkbaar blijven, wanneer sprake is van een chronische angst of bijvoorbeeld toxische schaamte.

angst leren herkennen
fysieke gevolgen van angst

Fysieke gevolgen van angst

Een versnelde ademhaling, een snelle hartslag in de pols en een snel pompend hart zijn fysieke gevolgen die doorgaans slechts korte tijd aanhouden. Fysieke gevolgen die langer aanhouden zijn een gevoel van vermoeidheid, een slap gevoel in gewrichten of bijvoorbeeld een aanhoudende spierpijn. Ook beven of trillen, een droge mond en bijvoorbeeld hevig zweten kunnen fysieke gevolgen zijn van angst. Angst leren loslaten helpt juist deze langdurig aanhoudende fysieke gevolgen te beperken, zodat ze je niet belemmeren in je dagelijks leven.

Psychologische gevolgen van angst

Angst kan voortkomen uit een negatief zelfbeeld, het gevoel niet goed genoeg te zijn. Het brengt naast fysieke- ook psychische klachten met zich mee. Zo kun je het gevoel hebben voortdurend na te moeten denken over specifieke zaken. Ben ik wel goed genoeg? Vinden mensen mij wel leuk? Het piekeren leidt niet alleen tot vermoeidheid en andere fysieke klachten, maar bijvoorbeeld ook tot een concentratieverlies. Daarbij ben je mogelijk prikkelbaar en kan je plotseling erg boos worden. Ook een gevoel van bezorgdheid kan voortkomen uit angst. Angst leren loslaten helpt je de controle terug te krijgen over deze vaak negatieve gedachten.

psychologische gevolgen van angst

Hoe kun je angst leren loslaten?

Angst leren loslaten is niet eenvoudig. Het is een langdurig proces, waar veel moed voor nodig is. Om weer van jezelf te kunnen houden en angstgevoelens de baas te kunnen zijn, moeten we leren naar onze angst toe te gaan. Wat veroorzaakt het gevoel van angst? Met welke reden wordt mijn HPA-as geactiveerd? Angst contacteren en vervolgens leren loslaten helpt ons een vecht- en vlucht respons, ook wel stress respons genoemd, om te zetten in een rust- en helingsstaat. Op deze manier wordt ons immuunsysteem versterkt en ontstaat er ruimte voor groei en transformatie! Probeer de angst op te zoeken en deze te relativeren. Is het gevoel van gevaar terecht?

5 handige tips om angst te leren loslaten

Onderstaand vind je vijf concrete tips, die je helpen om angst te leren loslaten. Gebruik ze om je HPA-as terug te laten keren naar de ruststand. Heb je meer hulp nodig? Leren loslaten biedt je een aantal gratis proeflessen, waarmee je kennis kunt maken met onze cursus.

Tip 1: angst leren toe te laten is een eerste stap in het loslaten hiervan. Zonder je angst toe te laten, is het onmogelijk om deze vervolgens los te laten. Hiervoor is moed een vereiste!

Tip 2: voer ademhalingsoefeningen uit, die bijdragen aan een natuurlijke hartcoherentie. Voorbeelden zijn een yoga nidra ademhalingsoefening of een 4-7-8 ademhalingsoefening.

Tip 3: creëer een groter bewustzijn voor jezelf door wat vaker een korte pauze te nemen tijdens de werkdag. Wat heb je tot nu toe gedaan? Welke prestaties heb je behaald?

Tip 4: zorg voor een vast ritme gedurende de dag. Wanneer sta je op, of ga je naar bed? Welke uren gebruik je om te werken en waar plan je momenten voor een korte pauze? Vergeet niet voor voldoende momenten van ontspanning te zorgen.

Tip 5: beoefen een vorm van regeneratieve yoga, waarvan Yin Yoga of het eerder genoemde Yoga Nidra voorbeelden zijn. Ook wandelen in de natuur of het beluisteren van je favoriete muziek kunnen een helende werking hebben.

Cursus Loslaten

Alle content van de weekendworkshop
450
147
  • 33 lessen
  • Beproefde methode
  • Boordevol oefeningen
  • Creëer innerlijke rust
  • 1 jaar onbeperkt toegang
Populair
1
    1
    Je winkelmand
    leren loslaten
    Cursus Loslaten
    1 X 147,00 = 147,00
    fav icon leren loslaten
    Log in op je account